112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Акцията за издирване в Стара планина

Акцията за издирване в Стара планина

На 27.10.2016 г., четвъртък, в 23,45 ч. в  Централния денонощен пост на Планинска спасителна служба към Български червен кръст е получен сигнал за помощ със следната информация:

Мъж на 34 г. на 26.10.2016 г., сряда, около 11 часа е тръгнал с велосипед от хижа Тъжа, като пред хижаря е заявил намерение да стигне до вр. Ботев и в същия ден да слезе в Калофер. Сигналът е подаден от бащата, който изразява притеснението си, че след последния разговор в ранния следобед на 26.10, няма връзка със сина си.

С подаването на сигнала започва първата фаза на акция за издирване: събиране на информация относно опита, екипировката, подготовката и навиците на предполагаемия пострадал. Прозвъняване на хижи, заслони, животновъди всички, за които е известно, че са пребивавали в района. Търси се съдействие от мобилните оператори за локализиране. Единствената конкретна информация е от хижаря на хижа Тъжа, който му е показал пътя за вр. Ботев и го е посъветвал при влошаване на времето да се откаже от изкачването и да слезе от билото при заслон Маринка в посока местността Паниците и град Калофер. Оформящата се картина е тревожеща: придвижвал се е сам, тръгнал е късно, предвид намалената светла част на денонощието в края на октомври, облечен е неподходящо леко за сезона и метеорологичните условия в района. Носи малка раница, като в нея липсват или са недостатъчни така необходимите храна, топли течности, топли дрехи, оборудване за принудително бивакуване, както и други основни неща, осигуряващи безопасността и комфорта на пребиваващия във високите части на планината. Обезпокояваща е и информацията за физическата подготовка и здравния статус.

След анализ на информацията и сутрешния радиосеанс с вр. Ботев и хижите в района, в 08,30 ч., на 28.10.2016 г., петък, е взето решение за провеждане на акция за издирване. Метеорологичната обстановка от бюлетина от връх Ботев е: отрицателна температура, мъгла, умерен вятър и слаби извалявания.

Планински спасители от отрядите на ПСС Карлово и Калофер започват търсене по пътя от Калофер за връх Ботев. Подават се звукови сигнали и терена се оглежда с оптични уреди. Проверяват се множеството заслони и овчарски колиби, които предоставят възможност за оцеляване. Издирвнето над 1800 м н.в. е силно затруднено от мъглата и вятъра, склоновете са покрити от скреж.

На следващия ден, 29.10.2016 г., събота, отново се претърсва основния път за качване и слизане от вр. Ботев, както и всички възможни пътища и пътеки за евакуация от високата част на планината. Това включва северните и западните склонове на вр. Марагидик, източните склонове на Русалиите, ждрелото на река Тъжа и пътя към село Тъжа, южните и югоизточните склонове на Русалиите, Юрушки грамади, вр. Параджика и вр. Ботев. В акцията се включват планински спасители от отрядите на ПСС Сопот, Карлово, Калофер, Пловдив, Троян, Априлци, както и спасителни кучета.

Безрезултатното търсене не влияе на огромната мотивация на планинските спасители, като поради изминалото време и метеорологичната обстановка, надеждите за положително развитие са насочени към по-ниските части на планината, под линията на горския пояс, където при тези условия оцеляването след четири нощи на открито без предварителна подготовка изглежда по-вероятно. Очаква и резултата от протичащата паралелно акция за общодържавно  издирване, провеждана от МВР.

Акцията продължава още три дни. На 30.10 се  включват  служители на Министерство на отбраната. На следващия ден 31.10 хеликоптер на ВВС, оборудван с термокамера, облита района.

Тялото на мъжа е открито в 11,30 ч. на 02.11.2016 г., сряда в района на заслон Маринка.

Искрени съболезнования на родителите, близките и приятелите за огромната загуба.

 

Изводи и препоръки:

 • Ходенето сам в планината може до доведе до допълнителни съществени рискове;
 • Мобилният телефон е съвременното средство за бърза комуникация, но той работи, ако има обхват, заредена батерия и е технически изправен. Телефонът не е гарант за нашата безопасност в планината.
 • Алкохолът има съдоразширяващо действие и като резултат се увеличава топлоотдаването на организма – общото охлаждане настъпва по-бързо.
 • Решението да се откажем от предварителния план на прехода може да спаси живота ни.
 • Нашето разбиране и уважение към правилата на планината ще ни позволи да продължаваме да я посещаваме.

4 Коментара

 1. Бат Стоян 6 години преди

  Здравейте,
  Защо не е минато по маршрута на човека ( от х.Тъжа за в. Ботев), като първа стъпка от претърсването?

 2. Сергей 6 години преди

  Защо първият ден е претърсвана само ниската планина, като се знае, че човекът е качвал Ботев? Да не говорим, че до Маринка и Ботев се стига и с автомобил!

 3. Ивайло Киров 6 години преди

  **……..го е посъветвал при влошаване на времето да се откаже от изкачването и да слезе от билото при заслон Маринка в посока местността Паниците и град Калофер.** …………………………………….Така описан това не е заслон Маринка, а заслон Михайлов, който и без друго е по-правилния избор. И тези мантри за ходенето сам взеха да дотягат. Ако бяха двама как точно това щеше да им помогне?

 4. Христов 6 години преди

  Моля, защо не съобщавате всички обстоятелства и факти по издирването, а имено прекратявате издирването ден преди да бъде намерен от служител от Централен Балкани и останалат група от двадесетина ентусиасти, вкючително и многократното преминаване през мястото, където е намерен велосипедистът. Не е коректно от ваша страна да премълчавате тези факти.

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*