112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Из дневника на Централния денонощен пост

Из дневника на Централния денонощен пост

Ежедневно планинските спасители се отзовават на редица сигнали за помощ.

На 17 август над с. Църквище, проход Кашана, Стара планина, мъж на 45 г. пада с парапланер върху високо дърво. След като установява, че няма как да слезе безопасно от дървото сам, се свързва с отряда на ПСС в Пирдоп. Трима спасители се отзовават веднага и го евакуират успешно с помощта на котки за дърво.

***

На 18 август мъж на 24 г. стъпва накриво при движение по пътека и уврежда глезенната става на левия си крак. Трима планински спасители от отряд Сандански се отправят към мястото на инцидента в м. Спано поле, Пирин, обездвижват пострадалия и го транспортират до очакващите го близки.

***

На 20 август, около 13:15 ч., е приет сигнал от дежурните в х. Рилски езера за пострадала жена над ез. Близнаците, която не може да продължи сама. От хижата към мястото тръгват 4 планински спасители и един стажант, заедно с двама доброволци, които стигат до пострадалата в 14:10 ч. и констатират счупване на подбедрицата. Оказват й първа долекарска помощ, като шинират крака и я транспортират с количка до горна станция на лифта, където е предадена на съпруга й.

***

На 21 август 7 планински спасители от отряд Банско в Пирин оказват съдействие на органите на МВР, като транспортират до РПУ – Банско, останките на обявен за издирване през м. февруари руски гражданин на 79 г. Той бе открит 6 месеца след изчезването му на 50 м. навътре в гората. Не е известно защо загиналият е напуснал ски-зоната.

***

На 23 август в м. Купата, Стара планина жена на 40 г.                стъпва върху неравност на стръмна пътека и наранява глезена си. На помощ се отзовават 7 планински спасители от отряд Троян, които имобилизират пострадалата и я транспортират до местното лечебно заведение.

***

На 25 август 5 планински спасители от отряд Тетевен оказват помощ на МВР, като се включват в издирването на мъж на 36 г. с психично заболяване, напуснал дома си в с. Рибарица, Стара планина.

***

На 27 август в м. Раплево, Пирин гъбар на 61 г. след преумора получава силни крампи в краката, вследствие на които не може да върви и търси помощ от ПСС Разлог. Пострадалият не може да обясни къде се намира и няма връзка с него. Предвид наближаването на тъмната част на денонощието, в издирването, освен 7 доброволни планински спасители от Разлог, се включват и двама от отряд Банско с мотоциклети.

***

На 27 август в централата на ПСС се получава обаждане от разтревожени роднини, че техен близък се е отправил към циркуса на Урдини езера, Рила, и от 19 август няма връзка с него. По тяхно настояване се организира акция, в която се включват двама планински спасители от отряд Самоков. Открита е колата на мъжа. Издирването продължава и на следващия ден, като към издирващите се присъединяват и двама спасители от отряд Дупница с дрон, които откриват търсения жив и здрав на брега на Рибното езеро.

***

На 29 август край езерата Окото и Бъбрека в Рила 4 спасители от отряд Дупница оказват помощ на жена на 60 г. Времето е горещо, без вятър, а туристката е облечена твърде много и е получила топлинен удар. Дежурният екип реагира бързо и дава на пострадалата кислород, благодарение на което тя много бързо се възстановява.

Същия ден с подобна ситуация се сблъскват и спасителите от отряд Калофер. Мъж на 61 г. предприема самостоятелно изкачване на вр. Ботев. Силното слънце, високите температури през деня, дехидратацията и липсата на храна са основните фактори, довели до обща отпадналост, световъртеж и гадене на пострадалия.

***

На 30 август в 16:03 ч. е получен сигнал в ЦДП за мъж на 40 г., който след падане изпитва болка в глезена и не може да продължи да върви сам. Той се намира на пътека, която слиза от х. Червената шапчица, Витоша, в посока с. Владая, в гориста местност. Организирана е група от щатни и доброволни спасители от отряд София, които му оказват първа помощ и организират транспорт с планинска количка.

***

На 2 септември в района на вр. Курткая, Стара планина, планинските спасители от отряд Калофер помагат за транспортирането на загинал парапланерист на 41 г. от Чехия. Той е бил в неизвестност от 2 дни, а най-вероятната причина за фаталния инцидент е непознаването на метео-особеностите на региона.

***

На 6 септември на слизане от вр. Джано, Пирин, жена на 37 г. се подхлъзва, стъпва накриво и наранява глезена си. Последва тежка акция за транспорт в труднодостъпен терен. Поради тежестта на терена, дългия маршрут за транспорт и късния час в акцията се включват 6 планински спасители от отряд Добринище, 16 – от отряд Банско, и 6 – от Разлог. За пореден път се тества новата алуминиева количка „Трипач“, българска разработка по спецификации на ПСС. Общото мнение е, че тя е много добра, лека и удобна.

***

На 7 септември жена на 72 г. се подхлъзва в района на Боянския водопад, Витоша. 4 планински спасители от отряд София се отзовават на сигнала за помощ, констатират, че пострадалата е с фрактура на глезена.

По същото време, в района на Възела, Пирин, мъж на 39 г. се подхлъзва и пада от скала от около 3 м. Пострадалият е с травми на глава, бедро и горни крайници.  В организираната акция участват 25 планински спасители – 17 от Банско, 2 от Добринище и 6 от Разлог.

***

На 13 септември, поради лоша преценка на маршрута, 43-годишен израелски гражданин се губи в района на Боянски водопад, Витоша. Помощ му оказват 3 планински спасители от отряд София.

На същата дата е оказана помощ и на още една негова сънародничка, на 21 г., наранила коляното си на х. Дерменкая, Стара планина. Оказана й е помощ от двама планински спасители от отряд Ловеч.

***

На 14 септември в района на Муратово езеро, Пирин, 16 души от отряд Банско оказват помощ на жена с контузия на глезена.

***

На 20 септември жена на 60 г. след падане в района на х. Мусала, Рила, си уврежда коляното. Помощ и оказват двама спасители от отряд Самоков, които обездвижват крака и я транспортират до хотела, в който е отседнала.

***

На 21 септември над с. Батулия, Стара планина, мъж на 23 г. подценява дължината на маршрута и времето, което му е необходимо, и при настъпване на нощта се загубва. Изпада в паника и не може да вземе адекватно решение за действие. Трима планински спасители от отряд Лакатник, с помощта на още един доброволец го откриват в 00:29 ч. без травми, но във видимо стресово състояние на горски път на западния склон на връх Мургаш.

***

На 22 септември на пътеката за х. Рай, Стара планина, мъж на 76 г. се подхлъзва и наранява коляното си. Двама планински спасители от отряд Карлово и един от Калофер имобилизират увредената става и го транспортират до м. Паниците.

***

На 24 септември 64-годишен германски гражданин се загубва в района на скит Свети Никола над с. Черни Осъм в Стара планина. В акцията по издирване се включват 6 планински спасители от отряд Троян.

***

На 25 септември, по време на разходка на Витоша, двама младежи виждат усойница и решават да направят видеоклип с нея. След опит да я хване единият е ухапан по пръста. Напълно погрешно опитва да изсмуче отровата, в следствие на което получава силна алергична реакция. Езикът и устата му бързо се подуват. За негов огромен късмет в този момент покрай тях преминава служебен джип на РВД и моментално го откарва в база Алеко, където се провежда курс и има лекар. Д-р Севдалина Михайлова, подпомагана от планинските спасители в базата, веднага взема необходимите мерки и младежът е стабилизиран до идването на Спешна помощ.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*