112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Лавинна акция в Рила

Лавинна акция в Рила

На 12 февруари 2024 г. в 14:07 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинска спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК), чрез телефон 112, постъпва сигнал от очевидец за паднала лавина в района на Маркуджик 3 (М3) над кк Боровец. Има затрупан човек! Сигналът веднага е предаден на планинските спасители в база ПСС Боровец и след около 10 минути на мястото пристигат първите спасители, които дежурят на горните станции на Маркуджик 2 (М2) и Кабинкова въжена линия (КВЛ).

След събиране на първоначална информация започва и претърсване на лавинното поле. Група от трима сноубордисти и един скиор, гръцки граждани, са влезли в улея скиорско дясно от пистата М3. Двама от бордистите и скиора са повлечени от лавина, като бордистите успяват сами да се освободят от затрупването, но от скиора няма следа. Никой от тях не разполага с лавинна екипировка. Това се потвърждава и от първоначалното претърсване с лавинен уред, като сигнал не е открит. Търсенето продължава чрез сондиране на вероятни места на затрупването, което постепенно преминава в организирано претърсване на лавинното поле чрез сондиране.

Междувременно към мястото на инцидента тръгват и четирима водачи със спасителни кучета от групата за спасяване с кучета (ГСК) към ПСС. В търсенето взимат участие 16 планински спасители, 10 служители на Бороспорт, както и много доброволци – скиори и бордисти, намиращи се в близост на инцидента, като четирима от тях участват през цялото време на издирвателните дейности. В 19:30 ч., след дълго и трудно търсене, тялото на скиора е локализирано чрез претърсване с RECCO® детектор.

За този ден Българската лавинна асоциация (БЛА) издава предупреждение за ВИСОКА (4-а) степен за алпийския пояс (над 2 400 мнв) и ЗНАЧИТЕЛНА (3-а) степен за преходния пояс (2 000 – 2 400 мнв). Наблюденията и информацията е за Пирин, района на Банско. С оглед на вятъра, новата снежна покривка и температурите през последните няколко дни, особено опасни са северните, североизточните и северозападните подветрени склонове на билата, към които трябва да се подхожда с огромно внимание, а най-добре е да се избягват. Условията за образуване на т.н. снежни дъски са налице. С голяма вероятност предупреждението е валидно и за по-голямата част от планините в България. Предупреждения са отправени и от ПСС, и от БАССЕС, а също и от метео прогнозите.

Мястото, на което се случва инцидента, е известно с опасностите, които крие. В този улей през годините има множество инциденти, някои от които с фатален изход. Сега откъсването се случва в дясната част (скиорско дясно), откъм хижа Мусала, където вече има навято голямо количество снежна маса. Изложението е И-СИ, а наклона – голям. В района температурата е около -3°С с тенденция към понижаване, разкъсана облачност, вятър 8-10 m/s с посока от Ю-ЮЗ. Фронтът на откъсването е от порядъка на 30 m, а пътят, който изминава лавината е около 300 m. Дебелината на откъсването е около 1,50 m. Пострадалият е намерен в горната част на конуса на дълбочина 1,45 m, ориентиран по корем с главата надолу по склона, без „камбана“ пред лицето и дихателните пътища.

ПСС при БЧК изказва съболезнования и съчувствие към близките и приятелите на загиналия. Надяваме се фактическото описание на този трагичен инцидент да послужи за предотвратяване на други подобни, като всеки може сам да си направи анализ и изводи.

Lavina_M3_02 Lavina_M3_09 Lavina_M3_11

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*