112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Общо делегатско събрание на ПСС

Общо делегатско събрание на ПСС

На 31 март 2024 г., от 09,30 ч., във ВСК Белмекен, се проведе XXXII-то Общо делегатско събрание (ОДС) на Планинската спасителна служба (ПСС) при Българския Червен кръст (БЧК).

След като приветства делегатите, председателят на Управителния съвет (УС) на ПСС инж. Веселин Ганчев представи отчета за дейността през 2023 г. През годината е оказана помощ на 2 383 пострадали в българските планини. Случаите на ски писта са 2 175, проведените спасителни акции са 180 с 208 пострадали във високите части на планината.

Инж. Ганчев акцентира върху успешното участие на екип за търсене и спасяване на ПСС при БЧК в спасителните дейности в Турция след катастрофалното земетресение от 6 февруари 2023 г. и отбеляза, че след завръщането на спасителите са направени подробни анализи. Той отново благодари на екипа и изказа искрена надежда да не се случват такива бедствия в България.

По отношение на учебната дейност през 2023 г. ПСС успя да изпълни всички заложени обучения. Новост в учебната програма бе проведеното в авиобаза „Крумово“ съвместно учение на ПСС при БЧК и екипажи от ВВС на РБ, в резултат на което 15 планински спасители имат допуск до изпълнение на летателни задачи по десантиране и евакуация на суша, както и организирания курс за пилоти на безпилотни летателни средства (дронове).

Дирекция ПСС продължи с усилията да осигурява допълнително финансиране на дейността извън получаваната субсидия, като общата сума от дарения е около 301 625 лв., което е 8.5% повече спрямо набраните през 2022 г.

През 2023 г. ПСС отбеляза 90-годишнината от своето създаване. С експертната помощ на Регионален исторически музей София, в обект Триъгълна кула на Сердика на 2 ноември бе открита изложбата „90 години на пост в планината. До закриването й през януари 2024 г. тя бе посетена от 1 271 души.

След това думата взе председателят на Контролната комисия (КК) на ПСС Светослав Генков, за да представи отчета на комисията. В него той засегна всички аспекти на работата на ПСС през годината, като подчерта, че в по-голямата си част ролята на КК на ПСС е като помощен и консултативен орган. За отчетният период в КК на ПСС не са получавани официални сигнали за проблеми, жалби и предложения, свързани с дейността на планинските спасители.

Като допълнение към доклада, Светослав Генков подчерта, че тъй като през 2025 г. предстои отчетно-изборна кампания, КК на ПСС препоръчва на отрядите да проведат на време общите си събрания и да изберат своите нови ръководства и делегати.

Директорът на дирекция ПСС при БЧК Емил Нешев представи плана за дейността на ПСС за 2024 г. Планът е разделен на 6 направления – вътрешно-организационна дейност, аварийно-спасителна работа, учебна работа, поддръжка на материално-техническата база, международна дейност и други. Той се спря съвсем накратко върху тези от заложените дейности и курсове, които вече са преминали и обясни по-подробно за някои от дейностите и най-вече обучения, които предстоят.

След това на делегатите бе дадена думата за въпроси, мнения и предложения.

Основните въпроси, които се разискваха, засягаха материално-техническата база на отрядите и все по-належащата смяна на служебните МПС, голяма част от които са над 20 годишни.

В края на ОДС думата взе инж. Веселин Ганчев, който благодари на делегатите и им пожела много успехи.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*