112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

XXVII-ти зимен републикански технически преглед на ПСС

XXVII-ти зимен републикански технически преглед на ПСС

На 30 март 2024 г. в района на Белмекен, Рила се проведе XXVII-тия зимен републикански технически преглед по планинско спасяване. Участие взеха 20 отбора от отрядите на Планинската спасителна служба при БЧК.

Прегледът е еднодневен и включва елементи от дейността на планинските спасители, като всички състезатели трябва да носят задължителна за спасителна акция в зимната планина екипировка по предварително зададен списък.

Отборите, всеки от които се състои от трима спасители, стартират след проверка на инвентара. Първите етапи, които са за време, включват движение със ски с колани, ориентиране по предватирелно зададени точки, движение в алпийски терен. По трасето има контролни съдии, които отбелязват преминаването на отборите, дават указания и налагат наказателни точки при необходимост. На определен пункт на състезателите се дава да решават технически тест, който също е за време. След това преминават през лавинен полигон, където трябва като отбор да намерят и откопаят „затрупани“, а в т. нар. „медицинска кошара“ получават задание да окажат помощ на пострадал и да решат медицински тест. Преди финала отборите трябва да изградят импровизирано съоръжение за транспорт на пострадал.

Всички тези етапи изискват от спасителите да покажат знания и умения в най-характерните елементи от една спасителна акция във високата планина през зимата. Пръв става отборът, събрал най-малко наказателни точки.

Първо място зае отборът на ПСС Разлог в състав Благой Максимов – капитан, Георги Стойчев и Калин Кондев. На второ място остана отборът на ПСС Пловдив в състав Димитър Митев – капитан, Ангел Калоферов и Светослав Гатев, а на трето се класира ПСС Ловеч с капитан Любомир Терзиев и състезатели Светослав Стоев и Цветомир Цолов.

ПСС при БЧК изказва благодарност на ВСК Белмекен и Национален парк Рила за съдействието, което ни оказаха за провеждането на мероприятието.


0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*