112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Парана дарява 5% от годишния си оборот на ПСС

Парана дарява 5% от годишния си оборот на ПСС

Последните месеци бяха белязани от множество инциденти в планината, които изискваха намесата на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК. Зачестилите случаи показват колко необходимо е присъствието на ПСС в българските планини. Статистиката показва, че през 2022 г. ПСС е оказала помощ на 2 201 пострадали в планините, което е с 25% повече от предходната. А колкото повече са акциите, толкова повече разходи има службата.

Но проблемите на ПСС не са свързани само с държавна администрация и законодателство, те са и обществени. Защото само при около 20% от проведените акции туристите имат застраховка и това е голям проблем, тъй като част от разходите на ПСС се покриват от застраховки!

Тук е мястото да напомним, че почти никъде по света планинското спасяване не е безплатно. И след приключване на спасителна акция някой трябва да плати разходите, посочени в списъка на видовете помощ, оказвана от ПСС и техните цени. Основните начини са два: разходите да се платят от застраховател (в случай, че пострадалият е застрахован) или от пострадалото лице. Това, което се получава е, че малък брой хора са застраховани, а част от пострадалите не плащат разходите по спасителната операция. По този начин ПСС не успява да покрие дори и част от направените разходи. А за ПСС те никак не са малко!

Затова от “Парана” ООД решиха да направят нещо ново – 5% от годишния оборот на компанията през 2023 г. ще бъдат дарени на ПСС. Защото голяма част от техните клиенти са любители на планината и вярват, че в България нещата могат да се случват по правилния начин и че всеки трябва да бъде ангажиран според възможностите си.

А планинските спасители отново искат да Ви напомнят, че са в планината, за да Ви помогнат в труден момент. Ценете техните усилия и си направете планинска застраховка!

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*