112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Първа мисия на HEMS в планински условия

Първа мисия на HEMS в планински условия

На 6 юли 2024 г., в 20:45 ч., чрез ЕЕН 112, в Централния денонощен пост на ПСС е подаден сигнал за пострадал турист в района на вр. Ботев. Той е с повърхностни рани и силни болки в областта на кръста след падане. Изпитва трудност да се придвижва сам. Поради късния час е взето решение на слеващия ден да бъде организирана акция за транспортирането му към екип на Спешна помощ, респективно към лечебно заведение.

С оглед на дългия и тежък транспорт (който отнема часове с високопроходим автомобил), неизвестният характер на гръбначната травма и възможните тежки усложнения за пострадалия, на следващата сутрин е взето решение за искане на въздушна линейка. Проведени са разговори с Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) и след направен триаж по телефона е разрешено излитането на машината.

След пристигането на хеликоптера е направен преглед на място от медицинския екип и пострадалият турист е транспортиран до Университетска болница „Св. Георги“, Пловдив.

Искаме да изкажем своята благодарност на хората, лично ангажирани и участвали в операцията – капитаните Огнян Янков и Велин Андреев; медицинският екип на борда на хеликоптера – д-р Тина Димитрова и мед. сестра Теодора Ардалска; хижарят на заслон Ботев Валентин Ангелов, наш дългогодишен приятел и помощник в много трудни акции; екипът на ПСС – отряд Карлово, който, въпреки наличието на хеликоптер, продължи наземния подход към пострадалия турист, докато той не бе откаран в болница.

Важно е да се отбележи и ролята на координационната централа на ЦСМПВ, която реагира бързо и професионално на своевременно подадената информация и направи възможно всичко това да се случи в рамките на „златния час“.

ПСС изразява своята удовлетвореност от участието си в една вече работеща система, фокусирана в бързо и професионално отработване на спасителни акции в името на здравето и живота на туристите в планините.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*