112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Съвместна подготовка на планински спасители и военнослужещи от отделение „Търсене и спасяване“

Съвместна подготовка на планински спасители и военнослужещи от отделение „Търсене и спасяване“

На 1 и 2 юли 2024 г. се проведе съвместна подготовка на 23 планински спасители с военнослужещи от отделение „Търсене и спасяване“ на 24-та авиобаза – Крумово.

Занятията през първият ден включваха теоретична подготовка и запознаване със спецификите при работа с машините, а вторият ден след положен изпит на всички спасители беше издаден допуск до практическо изпълнение на летателни задачи по десантиране и евакуация на суша, денем по способите „стоварителен“ и „бордова лебедка“ от вертолет AS 532 „Cougar”. Практическото обучение на втория ден включваше посрещане, поднасяне и товарене на носилка с пострадал и екип спасители на борда на вертолета, облитане на район и разтоварване на площадка; евакуация на пострадал с използване на носилка и бордовата лебедка на хеликоптера с осигуряване от земята.

Учението се проведе на базата на дългогодишното сътрудничество, което имат двете структури и ще спомогне за успешната координация и работата в екип на екипажите от 24-та авиационна база – Крумово и Планинската спасителна служба при БЧК, при изпълнението на бъдещи задачи за търсене и спасяване и медицинска евакуация.

Екипът на ПСС изказва специални благодарности на командира на Военновъздушните сили на България ген.-майор Димитър Петров, на командира на 24-та авиобаза Крумово бриг. генерал Димитър Иванов, на заместник-командира по летателната подготовка подп. Стефан Стефанов, началникът на отделение търсене и спасяване м-р Светлозар Александров, както и на всички офицери, сержанти и войници от отделението по търсене и спасяване на 24-та авиобаза – Крумово.

 

20240703_145210 20240703_145855
20240703_145427

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*