112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Ретроспекция за работата ПСС през първите дни на новата година

Ретроспекция за работата ПСС през първите дни на новата година

Хубавото време и подходящите условия за туризъм накараха много хора да потърсят спокойствието на планината през дните около коледните и новогодишни празници. Но рязката и трудно предвидима промяна на метеорологичните условия в планините, често води до огромни рискове дори за подготвените туристи. Това са и причините за последните нещастни случаи, станали повод за широко медийно отразяване и коментари сред планинарските среди и в социалните мрежи.

Хронология:

На 1 януари около обяд, отрядът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в Карлово получава сигнал за пострадала жена с травма на крака. Трима планински спасители от отряда излизат на терен, оказват помощ и я транспортират.

Малко по-късно същия ден двама спасители от отряда на ПСС в Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр. „Ботев“, оказват помощ на турист, паднал по време на слизане по същата пътека и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, паднал в района на вр. Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, който е със сериозни охлузвания и му оказват първа помощ като го придружават до база „Бъзов дял“.

viber_image_2021-01-04_16-42-14Междувременно се получава сигнал за инцидент с трима туристи, двама от които са паднали в улей отново по трасето на кабела към вр. Ботев. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, незабавно започва издирване на пострадалите, установява местоположението им, оказва им първа помощ и ги придружава до безопасно място. Докато им помага да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че са паднали в същия улей. Оказва и на тях първа помощ и ги изолира от студа. Поради по-тежките травми на двама от пострадалите се налага организирането на мащабна акция, в която се включват 29 планински спасители от отрядите в Троян и Ловеч. Акцията продължава до 23.30 ч. при лоши метеорологични условия.

 

Същият ден двама туристи се движат от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“. Единият се подхлъзва в района на вр. „Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Преминаващ по същото трасе турист, оборудван с котки, слиза до пострадалия и установява смъртта му. Двамата се отправят към заслон „Ботев” от където към 16.00 ч. подават сигнал до ПСС. Поради късния час и влошаващата се метеорологична обстановка е взето решение тялото да бъде прибрано на следващия ден. С неоценимото съдействие на Виваком, които предоставят снежна машина и водач, рано на следващата сутрин, 3 януари, към мястото на инцидента се отправят 12 души от отрядите на ПСС в Калофер, Карлово и Сопот. За съжаление ураганният вятър и влошената видимост осуетяват акцията още в района на вр. Ботев. На 4 януари, отново при изключително тежки условия, снежната машина на Виваком изкарва на вр. „Жълтец” 8 спасители от Калофер, Карлово и Пловдив. Тялото на загиналия е транспортирано и предадено на съдебна медицина в 14:30 ч.

IMG_5195  IMG_5194  IMG_5189

В късния следобед на 3 януари е получен сигнал за мъж с травма на глезена в района на вр. Близнака, Рила. 11 планински спасители от база „Боровец” и отряд Самоков реагират незабавно, достигат до пострадалия, оказват му помощ и започват транспорт. Към 24.00 ч. те стигат до вр. Мусала, където вземат решение да пренощуват и да продължат на следващия ден. На 4 януари към 14.00 ч. при изключително лоши метеорологични условия и труден терен пострадалият е транспортиран до к.к. Боровец.


Равносметка:
За четири дни от началото на годината ПСС е провела 7 акции, в които са участвали общо 68 планински спасители, голяма част от тях доброволци, прекарали на терен повече от 58 часа.


Планинските спасители на ПСС при БЧК отново напомнят на всички любители на планината:

 • Планирайте преди да тръгнете! Проучете внимателно маршрута!
 • Съобразете екипировката, опита си и възможностите си спрямо маршрута.
 • Проверете метеорологичната прогноза преди да тръгнете.
 • Научете основни похвати за оказване на първа помощ!
 • Ходенето сам в планината води до сериозни рискове!
 • Пестете батерията на телефона си.
 • Преди да тръгнете, информирайте някого за Вашия маршрут.
 • Качете на телефона си мобилното приложение на ПСС!
 • Вземете сладки храни, които бързо възстановяват енергията.
 • При топло време обезводняването е сериозен проблем. Носете вода!
 • Независимо от условията носете свирка, челник, резервни батерии.
 • При нужда от помощ запазете спокойствие!
 • Ако имате сериозен проблем, подайте сигнал за помощ на тел. 112 и изпратете SMS с вашите координати чрез мобилното приложение на ПСС.
 • Направете си планинска застраховка!

2 Коментара

 1. Анжела Лозарска 1 година преди

  Респект и благодарност към колегите и планинските спасители. Прекрасна инициатива на Виваком да предоставя безвъзмездно техника в полза на ПСС.

 2. Теменужка Тенева 1 година преди

  ПОКЛОН пред саможертвата на всеки един от екипите, които винаги са готови да спасят човешки живот!
  Браво на Виваком за помощта! Респект и уважение за каузата!
  Вярвам скоро ще има поне два спасителни хеликоптера с целия набор от оборудване и с поне четири обучени екипа за действие!
  Всеки може по малко да помогне най-сетне да махнем от черната статистика – като планира внимателно, разумно, информирано, като съберем средства за тези машини и като спрем да мрънкаме , а е да намираме решения!

  БЛАГОДАРЯ !

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*