112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Сноубордист в неизвестност

Сноубордист в неизвестност

На 21 март 2021 г. в 17.37 ч. през Единния европейски номер за спешни повиквания 112 в Планинска спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК) е получен сигнал за изчезнал сноубордист в района на ски център „Бодрост“. Той е в неизвестност, след като се е отделил от група сноубордисти, карали извън пистата. Телефонът на изчезналия дава свободно, но без отговор.

Веднага от Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е уведомен началникът на отряд Благоевград, който организира акция за издирване. Включват се 13 планински спасители. В 18.45 ч. с кабинковия лифт тръгват трима спасители, които искат да огледат терена и вероятните следи. Чрез ПБЗН е потърсена локализация на мобилния телефон.

Акцията е подновена рано сутринта, като към екипа от Благоевград се очаква да се присъединят шестима планински спасители – двама от отряд Банско с две оперативни спасителни кучета и двама от отряд Разлог, както и двама от София. Групата разполага и с два Recco детектора.

Метеорологичната обстановка в района е усложнена. Има около 10 см нов сняг, който заличава следите.

След интензивните снеговалежи от последните дни лавинната опасност във високите части на планините е изключително сериозна. ПСС при БЧК отново напомня на всички скиори и туристи да не напускат обработените терени и да бъдат отговорни към собствения си живот и този на хората, които им оказват помощ.


ПСС при БЧК умолява журналистите да не звънят на телефоните в ЦДП, тъй като това затруднява комуникацията със спасителите на терен. При получаване на нова информация, ще Ви информираме на интернет страницата на ПСС.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*