112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Тежка акция в района на Рилски езера

Тежка акция в района на Рилски езера

Днес, 24 май, малко след 12.00 ч., туристи, намиращи се в района на ез. „Бъбрека“, Рилски езера, чуват викове за помощ. Условията са лоши и в района има мъгла, която им пречи да открият пострадалия. Обаждат се на тел. 112, откъдето подават сигнал към Централния денонощен пост на Планинската спасителна служба при БЧК.

Двамата дежурни планински спасители в база „Рилски езера“ се насочват към мястото. Там също чуват виковете за помощ и към 14.00 ч. откриват френски турист, паднал на скалист терен встрани от пътеката.

Още с първоначалния оглед разбират, че пострадалият е с тежка политравма – двете му ръце и единия крак са счупени, има травма на главата и болки в кръста, но е в съзнание.

Организирана е акция и след около 2 часа на мястото на инцидента се събират планински спасители от отряд Дупница, които започват транспорт на пострадалия, поставен във вакуум матрак.

Междувременно мъглата се вдига и е взето решение да бъде задействана процедурата през ГД ПБЗН – МВР и малко след 17.00 ч. от авиобаза Крумово излита хеликоптер „Кугар“ със задача да достигне, евакуира и транспортира пострадалия.

Координацията на всички служби е бърза, подадени са координатите на мястото на инцидента и около 18.00 ч. военният хеликоптер вече е в района. Пострадалият е качен на борда и откаран до УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, където е предаден на очакващите го екипи.

2024_rilski_heli_1

1 коментар

  1. Михаил Панев 3 седмици преди

    Браво на екипите!
    Гордеем се с вас, момчета!
    Здраве и Късмет на всички!
    ❤️

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*