112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Обучение на водачи и спасителни кучета

Обучение на водачи и спасителни кучета

кв. Крайморие, Бургас
16 – 22 септември 2020 г.

На територията на полигон „Меден рудник“ и парк „Росенец“ се проведе летният учебно-тренировъчен курс на ПСС при БЧК за работа при катастрофи и издирване на изгубени хора в планината. В обучението се включиха 30 планински спасители с 21 кучета от цялата страна и един служител от ГД ПБЗН с куче.

Водачите се запознаха с темите: „Произход на кучето”, „Екстериор, конституция, биометрични измервания и окраска на кучето”, „Породи кучета”, „Особености на екстериора на немското овчарско куче”, „Избор на малко куче за нуждите на ПСС“, които бяха представени от най-новите инструктори в Групата за спасяване с кучета (ГСК) на ПСС при БЧК – Атанас Уков и Любчо Джолев, и кандидата за инструктор – Симеон Табаков.

Лекциите, засягащи методиката, техниката и особеностите при обучението на кучета, бяха представени от ръководителя на ГСК Сергей Цветков, а практическите занимания по дресура бяха проведени от Георги Стамов. Търсенето на затрупани хора и евакуацията на спасителни екипи от разрушения бяха ръководени от Марин Хитров.

Курсът завърши с учебна спасителна акция за търсене на изгубени хора в планината, организирана от Цветан Пчелин.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*