112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Тежък уикенд за планинските спасители

Тежък уикенд за планинските спасители

Първата голяма спасителна акция в Пирин през това лято продължи над 12 часа. Туристка претърпява инцидент на 2600 метра надморска височина в района на връх Джано, Пирин. Тя е била с група от още 5 души от Пловдив – всички добре екипирани и подготвени за условията в планината.

Сигналът за инцидента е подаден в ПСС-Банско към 17:00 часа на 8 юли. За 15 минути са сформирани екипите, които се придвижват с джипове до хижа Безбог, а от там се отправят към пострадалата, до която стигат за около 2 часа. В акцията участват 12 планински спасители от отряда в Банско, 4 от Разлог и 3 от отряда в Добринище.

Заради тежката травма и трудния и отдалечен терен, спасителите търсят помощ по въздух, но поради силна гръмотевична буря в района на Пловдив хеликоптер не може да излети.

Планинските спасители обездвижват пострадалата, поставят я във вакуум матрак и с помощта на планинска количка започват транспортирането й  през изключително труден, пресечен терен в непрогледен мрак.

Пострадалата е приета в болницата в Разлог със счупен 9-ти гръден прешлен – сериозна травма, но без опасност за живота, а по-късно е транспортирана в болнично заведение в София.

***

На 9 юли мъж на около 50 години пада от водопад Скакавица в района на Седемте Рилски езера. Намерен е от преминаващи туристи, които към 12.30 ч. подават сигнал на тел. 112. Веднага към мястото на инцидента се отправят четирима планински спасители от отряда на ПСС в Дупница, дежурни на база „Рилски езера“, а от Централата на ПСС е задействана процедура за оказване на помощ с хеликоптер. Междувременно към района на водопада се отправя и втора група планински спасители.

Независимо от добрата воля и съдействието на ВВС и пристигането на хеликоптер в района на х. „Рилски езера“, както и от положените усилия от екипа на място – планински спасители, лекар и медицинска сестра, състоянието на мъжа рязко се влошава вследствие на тежките наранявания. Транспортиран е до долна станция на лифт „Рилски езера“, където е предаден на екип на Съдебна медицина.

ПСС при БЧК изказва благодарност на началника на отбраната на РБългария, на командира на авиобаза Крумово и най-вече на екипажа на хеликоптера за положените усилия.

***

Акция по оказване на помощ на пострадал с травма на глезена е организирана в неделя и в Стара планина. Трима планински спасители от отряда на ПСС – Карлово и двама от ПСС – Калофер се отзовават на сигнала и транспортират пострадалия от района на х. „Рай“.

***

В неделния ден помощ по телефона е оказана от Централата на ПСС в София на трима младежи на около 18 години, изгубени в района на водопад Скакля във Врачанския Балкан.

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*