112, Централен денонощен пост: 1470; 02 963 2000; pss@redcross.bg

Курс за пилоти на безпилотни летателни системи

Курс за пилоти на безпилотни летателни системи

В периода 9 – 10 декември 2023 г. на база ПСС – Алеко, Витоша, се проведе курс „Пилоти на Безпилотни летателни системи (БЛС)“. Участие взеха 10 планински спасители от отрядите на ПСС в Троян, Самоков, Сандански, Благоевград, Калофер и София. Инструктор бе Сотир Лазарков – председател на Българска федерация по авиомоделизъм, национален треньор.

В 16 учебни часа инструкторът запозна присъстващите на теория и практика със спецификите на пилотирането на БЛС: история, аеродинамика, авиационна метеорология, експлоатационни правила, авиационна безопасност и сигурност, комуникационни системи, използвани в БЛС, нормативна база и др. Интерес предизвика лекцията за влиянието на човешкия фактор при използване на БЛС.

Като част от обучението всички участници, с помощта на инструктора, прегледаха наличните летателни системи и направиха обновяване на техния софтуер.

В практическата част бяха засегнати основните положения при управление на дронове и планирането на предварителен летателен план. Бе наблегнато на необходимостта на всеки, преминал обучение, да се запознае подробно с ръководството за работа и да тренира отделни задачи до постигане на разбиране и увереност при боравене с дрон, като се упражнява поне 4-5 часа седмично.

Това обучение дава възможност на всички участници да преминат изпит-тест за покриване на лиценз А1 за извършване на полети над хора, но не множество хора, с  клас дронове от С0 (250 g) до С1 (900 g) и лиценз А3 за извършване на полети далеч от хора на отстояние най-малко 150 метра от жилищни, търговски, промишлени или развлекателни зони с клас дронове от С3 (25 kg) и С4 (25 kg). Тези лицензи попадат в категорията Неограничена и след тяхното получаване ще бъде сформирано звено от пилоти на БЛС към ПСС при БЧК.

ПСС благодари за помощта, която Сотир Лазарков оказа, като проведе обучението безвъзмездно и представи разбираемо материала.


През 2023 г. ПСС получи като дарение нови дронове DJI Mavic 3T с термокамери от Маунтън Толк ЕООД – 1 бр., от Лайънс клуб София „Витоша“ – 1 бр., 4 бр. от „СайтГраунд Хостинг” EООД и 1 бр. от Радо Минков. Също така, със средства, осигурени от А1 България ЕАД бе закупен дрон DJI Mavic 3 за Учебния център на ПСС, а Янис Василев дари малък апарат DJI Mini 2. Благодарим Ви!

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*